Elke dag doen waar je blij van wordt, zonder egoïstisch te zijn


Egoïstisch voelen

Donderdagochtend, Ellen* komt bij me voor een gesprek. Ze vertelt haar verhaal en ik stel haar een paar vragen. Al snel komen we tot de kern: Als ik aan mezelf denk en doe wat ik graag wil, dan voel ik me een egoïst. Het draait niet om mij. Ik moet er zijn voor mijn kinderen. Ik heb verantwoordelijkheden. Dus doe ik mijn werk, zorg voor mijn gezin en dan is er niet veel ruimte voor wat ik graag wil.


Herkenbaar

Ja, dat is herkenbaar. Heel veel vrouwen zetten anderen op de eerste plaats. Het is ook wat we, met de beste bedoeling, hebben meegekregen van onze moeders en oma’s. Het zorgzame zit vaak ook wel in ons. Het is ook een mooie eigenschap.


Toch helpt het je niet als je voornamelijk doet wat er van je verwacht wordt. Het gaat steeds meer wringen en vroeg of laat breekt het je op. Eigenlijk weet je dit wel, maar toch doe je het nog niet of onvoldoende. Het toegeven aan jouw eigen wensen.


Wat vind jij?

Is het egoïstisch om voor jezelf te zorgen?

Is het egoïstisch om jezelf te zien als iemand die aandacht en liefde nodig heeft?

Vind je je vriendin, die doet waar zij blij van wordt egoïstisch?

Lijkt me niet.


Zie de mogelijkheden

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Je kunt iedere dag iets doen waar je blij van wordt,

zonder je kinderen steeds bij oppas te laten.

Je kunt een plan maken hoe je bijvoorbeeld van je hobby je werk maakt,

zonder direct je baan op te zeggen.

Je kunt goed voor jezelf zorgen,

zonder je egoïstisch te voelen.


Neem de beslissing

Zolang je je maar openstelt voor mogelijkheden en het stap voor stap aanpakt. Je hoeft niet morgen klaar te zijn. Beginnen bij de beslissing en van daaruit gaan onderzoeken, doen, ervaren en verder gaan.


Van oud verhaal naar nieuw verhaal

Dat is precies wat Ellen ook is gaan doen. Zij heeft de beslissing gemaakt en is gaan onderzoeken en doen. Ik mag haar daarbij begeleiden en mogelijkheden laten zien. Samen maken we van haar oude verhaal een nieuw verhaal. Van Woord Naar Werkelijkheid.


Zet de stap

Wil jij ook een eerste stap zetten? Onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn?

Vraag een gratis Inzicht & Inspiratiegesprek aan

en ik kijk met je mee, specifiek op jouw situatie.


*I.v.m. privacy heb ik de naam veranderd.

0 keer bekeken

©2019 by Bianca Wijngaards-De Kracht van Schrijven